Friday, November 26, 2010

Friday mémoire (or, here is one I made earlier)

Wycoller Visitors Centre near Colne in Lancashire, UK.  Partly designed on the train back to London from a New Years celebration in Glasgow, Scotland.

Axonometric drawing produced for competition submission by Hakes Associates
It was one of those rare projects where the conceptual idea matched the aspirations of the client and the abilities of the contractor.  The finished constructed product mirrors the drawings produced for the competition boards.

Wycoller Barn with Visitors Centre by Hakes Associates
The barn dates back to the 16th Century.  It has been adapted and modified by many previous occupants.  This modern insertion rests lightly.  It was largely built off site by a shopfitter.  

Wycoller Barn with detail of access ramp / exhibition wall by Hakes Associates
The steel is Corten.  Over time, the humidity in the air will cause it to produce a protective layer of rust and so the modern will blend in tone with the ancient timbers.  It will however remain unapologetically modern, sharp of line and crisp of edge.

Wycoller Hall ruins & Wycoller Barn photo by Johnathan Farman

I have no doubt that in time the park organisers may construct a new visitor's centre, apart from the historical structures.  In which case, the insertion that we designed can be dismantled and taken away.  Leaving Wycoller Barn exactly the way we found it.

Wycoller Hall photo by Mickey Tage  thought to be the inspiration behind Fearndean Manor in Charlotte Brontë's Jayne Ayre.


7 comments:

  1. For that teapot I would come for tea!! Funny, I was just at a christmas market admiring tea-cozies, and lamenting that I don't have a good tea pot.

    ReplyDelete
  2. (why do my comments always end up with the wrong post??)

    ReplyDelete
  3. Andrea...its because the 'com' button is at the top of each entry, which makes no sense what so ever!! So you read the entry, and then have to scroll back to the top to click on the comments button. So when you think you are clicking at the bottom of the post you just read, you are actually clicking to comment on the previous post! I have been trawling through some on-line forums to figure out how to change the HTML code in the template .... but I am a bit of a beginner. I will keep trying though. In the meantime, thank you for taking the time to comment. x

    ReplyDelete
  4. I wouldn't worry too much about it. People will work it out, and it's kind of amusing to be perplexed for a bit....

    ReplyDelete
  5. On another note, the insertion into this barn is really interesting. My partner is a heritage consultant, and so we both find projects like this interesting - particularly where architects manage to maintain the original fabric without disturbing or detracting from it. Personally I love the contract of the two.

    ReplyDelete
  6. And....Andrea, you keep getting forced to then add a comment on a post you didn't mean to comment on!! I am certainly perplexed by it. Obviously, I'm with you on the contrast of old & new...they were always my favourite student projects when I was studying architecture.

    ReplyDelete
  7. Horray - finally managed to tweak the template so the comments are all in the right place. At last. Where they should be. At the end of a post and not the beginning.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...